Recept

Picklade maskrosknoppar, recept från Örtkvinnan Rose-Maries samling
Perfekt till ost, även av typ camembert, smörgåsmat, grillrätter ja, allt som picklade grönsaker och kapris passar till. Ger dessutom en extra kick med vitaminer/mineraler.

Ingredienser:
1.5 dl färskplockade maskrosknoppar (när de är gröna och outslagna)
1/4 tsk havssalt

Lag:
2 msk ättikssprit (12 %)
2. msk socker
6 msk vatten

Så här gör du:
1. Plocka  maskrosknoppar, som bäst på morgonen. (Maskrosor blommar två gånger per säsong, så kan plockas maj-juni och sen igen i augusti). 2. Skölj knopparna i kallt vatten och torka lätt med hushållspapper.  3. Om det finns en bit av stjälken kvar, klipp bort den nära knoppen.  4. Tag en ren glasburk och lägg i knopparna. 5. Tillsätt saltet och skaka runt så knopparna blir täckta.  6. Tillslut burken med lock och låt stå i kylen i 24 timmar. 7. Nästa dag, koka upp lagen och häll den, lite i taget,  direkt över knopparna (häll inte för fort då glaset är kallt och vätskan varm, glaset kan spricka då). 8. Tillslut burken och ställ i kylen när den är kall.  9. Låt den stå där i minst två veckor. Då knopparna ”flyter” är det bra att skaka burken lite lätt emellanåt så alla knopparna blir lika picklade. Förvaras i kylen.

Maskrossirap recept från Örtkvinnan Rose-Maries samling
Sirapen är supergod och passar till allt som honung passar till. På pannkakor, i yoghurten, smoothies, bakelser, bröd och te. Prova också att använda den till att göra maskrosglass!
Ingredienser till ca 4 dl sirap:
50 st maskrosblommor (helt utslagna, färskplockade)
½ l vatten
½ l socker
½ citron (skivad, ekologisk)

Innan du börjar, några tips:
– Maskrosor blommar två gånger per säsong, så kan plockas maj-juni och sen igen i augusti. – Man kan hoppa över punkt 7 och gå direkt till punkt 8 om man vill, men jag tycker man får mer smak om det hela får stå och dra. – Sirapen blir rätt rinnande så vill du ha fastare konsistens behöver sockermängden ökas.

Så här gör du:
1. Plocka fina, helt utslagna maskrosblommor. Skaka dem så evt. fripassagerare ramlar av.  2. Endast de gula kronbladen används så rensa bort det gröna bladen genom att ta tag under blomman med ena handen och ett stadigt tag runt kronbladen och vrid/dra av dem. 3. Skölj dem med kallt vatten i en finmaskig sil. 4. Lägg dessa tillsammans med skivad citron och vatten i en kastrull.  5. Koka upp blandingen och koka på svag värme i 15 minuter.  6.
Tag av kastrullen från spisen och låt stå som den är med lock i rumstemperatur i ett dygn. 7. Sila bort blommorna och citronskivorna genom en finmaskig sil eller kaffefilter. Tryck med en sked så du får ut all vätska.  8. Häll vätskan i en ren kastrull.  9. Blanda i sockret och koka upp. Rör emellanåt.  10. Koka på svag värme ca 1 ½ timme.  Västskan blir mycket varm så håll koll så det inte kokar för mycket eller kokar över.  11. Häll upp sirapen i en ren, föruppvärmd glas burk och sätt på lock. Förvaras i kylen (förblir rinnande).

Margareta Zackrissons höstgryta (man använder det man har hemma)
Välj de rotfrukter Du tycker bäst och skär dem i lagom bitar. Man kan till exempel börja med att koka kålrot i lätt saltat vatten eller grönskakbuljong ca 10 min, tillsätt palsternacka, morot och potatis. När det kokat i ca 30 min rör ner strimlad purjolök och varmkorv av god kvalité. Smaka av med salt o peppar. Servera med klippt persilja och inlagda rödbetor (senap blir gott till).

Falsk ostkaka (recept från Märta Stenman)
1 + 3/4 socker
4 ägg
1 kg pumpa (eller squash) förvälls tills den kan mosas med gaffel

4 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
20 st sötmandlar (malda)
3 st bittermandlar (malda)
Vispa socker och ägg pösigt.
Tillsätt den förvällda och mosade pumpan samt mjölken.
Blanda i mandeln.

Gräddas i 50-60 min, 200 grader


Maskrossallad
(Plocka inget som kan ha besprutats med ogräsmedel eller som vuxit nära gödselstackar)
Hacka maskrosblad, finhacka rödlök
Blanda ner detta i gräddfil och vinäger

Rabarberkaka
Skär 2-3 rabarberstjälkar i bitar och lägg i smord form.
Strö på 1/2 dl socker
Rör ihop 75 gram margarin, 1 dl socker, 1 msk sirap, 1/2 tsk kanel samt 2 1/2 dl havregryn.
Häll alltsammans över rabarberna i formen och grädda i ca 200 gr i 25 min.


Grevinnesylt

är en fläderbärssylt som är rik på C-vitamin
1 kg rensade och sköljda väl mogna fläderbär
1 kg smakrika äpplen skalas och kärnas ur och delas i småbitar
Äpplena kokas mjuka, men med bitar kvar, i så lite vatten som möjligt.
Rör i fläderbären och koka en kort stund tills moset fått fin purpurfärg.
Samma mängd socker används som till vanligt äppelmos, och man kan tillsätta konserveringsmedel beroende på förvaring av sylten.

Rosa Pumpa-soppa till 4 personer
2 rödbetor, 1 morot, 1 bit pumpa, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor
1 dl röda linser, matolja, 1 liter grönsaksbuljong, pressad citron
lite libbsticka
Skala och grovtärna rotsaker och lök , fräs i matolja tillsammans med linserna.
Tärna pumpan, rör ner den och låt allt fräsa en kort stund. Häll på buljongen
och låt allt sakta puttra i 45 minuter. Mixa och mosa soppan slät. Smaka av med
salt, peppar, citronen och libbstickan ger färg och smak.
Servera gärna med en klick färskost eller yoghurt.